بازیزا

شناخت دارت و قوانین بازی آن

عکس شناخت دارت و قوانین بازی آن

با وجود این که در مورد پیشینه بازی دارت اطلاعات زیادی در دسترس نیست، اما واضح است که این بازی از سال های دور مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته و در طول زمان با تغییرات زیادی همراه بوده است. در واقع دارت، از یک نشانه گیری به بازی هیجان انگیز تبدیل شده است که برای پیروزی در آن باید تمرکز بالایی داشته باشید.

در حال حاضر این بازی در شکل های مختلفی و برای تمام گروه های سنی انجام می شود، که قوانین بازی طبق آن متفاوت می باشد. حتی اسباب بازی دارت برای کودکان هم در بازار موجود است. در این نوشته از سایت بازیزا در مورد نحوه پرتاب دارت، آموزش شیوه های مختلف بازی دارت و قوانین آن صحبت می کنیم، پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

تاریخچه بازی دارت

تاریخچه این بازی به زمان جنگ صد ساله انگلستان باز می گردد، که در آن جنگ، یکی از تفریحات پرطرفدار سربازان انگلیسی پرتاب تیر با استفاده از کمان بود. پس از اتمام جنگ و برقراری صلح و آرامش در انگلستان به مرور زمان اندازه تیرها کوتاه تر شد و افراد بسیاری به سوی تفریح پرتاب تیر بدون کمان روی آوردند.

البته این تفریح فقط به صورت پرتاب تیر به کوزه های آب در بین مردم رواج داشت. پس از آن به مرور زمان فردی به نام بریان کامرین هدفی را با شکل و شمایل تخته دارت کنونی امتیاز گذاری می کند و کم کم به شکل کنونی تبدیل می شود.

دارت چیست؟

دارت ورزشی ساده است، ولی این کافی نیست که فقط وسط تخته دارت را هدف قرار دهیم و پرتاب کنیم، بلکه تخته دارت 62 قسمت برای امتیاز دارد که هر کدام به نوبه خود از حساسیت بالایی برخوردار هستند.

تیرها و استاندارد این بازی از 4 قسمت با نام های پوینت، برل، شفت و فلایت تشکیل می شوند. فلایت و شفت قسمت های انتهایی تیر هستند، که می توانند بر حسب نیاز کوتاه یا بلند شوند. اندازه های این دو قسمت که در پرتاب بسیار مهم است، قابل تعویض می باشد.

پوینت که به آن نوک پیکان نیز گفته می شود، توسط دارت بر روی تخته قرار می گیرد و در دو اندازه 32 و 41 میلی متری ساخته می شود، که این قسمت قابل تعویض است. مهم ترین قسمت دارت برل است که این بخش قابل تعویض نیست. وزن برل 18 تا 45 گرم و طبق سلیقه افراد انتخاب می شود.

عکس شناخت دارت و قوانین بازی آن

تخته دارت از 82 قسمت تشکیل شده که 62 قسمت در آن امتیاز مخصوصی دارند. روی این تخته اعداد 1 تا 20 قرار گرفته و هر ناحیه امتیاز مشخصی دارد. قسمت های دابل و تریپل مهم ترین بخش های تخته هستند. در مرکز تخته خال و در میان خال بول و اینبول قرار گرفته اند.

فاصله های قانونی و نصب دارت روی دیوار

فاصله دارت از زمین: تخته باید به گونه ای قرار بگیرد، که وسط نقطه مرکزی دارت 1.73 متر (5 فوت، 8 اینچ) بالاتر از سطح زمین باشد.
 فاصله دارت از بازیکنان: بازیکنان باید پشت یک بلوک افقی برجسته به نام اوچه (okky) با ارتفاع 38 میلی متر (1و1/2 اینچ) بایستند، اگر چه هر علامتی روی زمین حتی یک خط صاف که throw line” نامیده می شود، هم برای بازی های معمولی قابل قبول است.
 فاصله دارت از اوچه: قسمت جلوی اوچه باید 2.37 متر (7 فوت ، 9 و 1/4 اینچ) از قسمت جلوی تخته فاصله داشته باشد.
فاصله دارت از نقطه مرکزی تا اوچه: اگر از نقطه مرکزی صفحه دارت تا خط اوچه یک خط اریب بکشیم، باید این فاصله به اندازه 2.93 سانتی متر باشد.

نکته: در واقع نحوه قراردادن تخته دارت بر روی دیوار باید به صورتی باشد که دقیقا در مرکز دید یک انسان 182 سانتی متری قرار بگیرد.

قوانین بازی دارت

هر بازیکن در هر ست از بازی باید 3 پرتاب انجام دهد. فرد شروع کننده بازی با پرتاب یک دارت از طرف هر دو بازیکن مشخص می شود. بدین صورت، بازیکنی که تیر خود را نزدیک تر به مرز سیبل بزند، قطعا شروع کننده بازی است. اگر تیر در قسمت خال یا میان خال قرار گیرد، پرتاب به حساب نمی آید. تیر نشان باید بر روی تخته قرار بگیرد و فاصله تیر تا مرکز هم مشخص شود.

عکس شناخت دارت و قوانین بازی آن

دارت به شکل های گوناگونی انجام می شود، که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت. بازی های 501 یا 301 معروف ترین این بازی ها هستند. اما نکته قابل توجه این جا است که شیوه پرتاب و قوانین آن و نحوه امتیاز گیری در تمامی این موارد یکسان است.

نحوه محاسبه امتیازات در بازی دارت

روی تخته دارت اعداد از 1 تا 20 قرار گرفته اند و همان طور که قبلاً هم گفته شد، فقط 62 قسمت امتیاز ویژه دارند. دو رینگ با رنگ های قرمز و سبز در قسمت های بیرونی و درونی تخته در زیر اعداد قرار گرفته اند و با نام های رینگ دابل و رینگ تریپل شناخته می شوند. اگر دارت بر روی خانه های دابل قرار بگیرد امتیاز حاصل شده دو برابر عدد قرار گرفته در بالای آن می شود و اگر تیر بر روی یکی از خانه های تریپل قرار بگیرد، عدد آن در 3 ضرب می شود.

مثلا اگر در قسمت مشخص شده عدد 12، دارت بر روی رینگ بیرونی قرار بگیرد، امتیاز حاصله با توجه به توضیحات، عدد 24 است و اگر در رینگ درونی عدد 12 باشد، امتیاز حاصل شده عدد 36 است. اگر تیر پرتابی در هیچ کدام از رینگ ها قرار نگیرد، امتیاز به دست آمده مساوی با همان عدد مشخص شده می شود.

عکس شناخت دارت و قوانین بازی آن

مرکز دارت نیز دو بخش دارد و دارای امتیاز 50 برای خال درونی و امتیاز 25 برای خال بیرونی است. برخلاف تصور مردم و ورزش هایی مانند تیراندازی و تیر و کمان، خانه مرکزی دارت در بازی بیشترین امتیاز را ندارد و در رتبه 5 قرار می گیرد. بیشترین امتیاز را در این بازی به ترتیب خانه های تریپل 20 با امتیاز 60، خانه تریپل 19 با امتیاز 57، خانه تریپل 18 با امتیاز 54، خانه تریپل 17 با امتیاز 51 و بعد از آن هم خال با امتیاز 50 دارند.

شیوه های مختلف بازی

با شناخت انواع بازی های محبوب دارت و نحوه امتیاز دهی دارت، سبک بازی مورد نظر خود را انتخاب کنید و تفریح، لذت و در نهایت رقابت را با هم ترکیب کنید. شما می توانید در کنار دستیابی به مهارت ورزشی و ذهنی، لحظات لذت بخشی را بگذرانید. در ادامه شیوه های مختلف بازی دارت را بازگو می کنیم:

501 و 301

بیشتر مسابقات حرفه ای 501 بازی می شود، زیرا ساده ترین نوع بازی دارت است. هدف در بازی 501 این است که یک بازیکن یا تیم، اولین نفری باشند، که از مجموع 501 به صفر می رسند. به این صورت که هر بازیکن با نمره 501 شروع می کنند و به نوبت 3 دارت را پرتاب می کنند. پس از پرتاب سه دارت، بازیکن پرتاب کننده مجموع امتیاز را از کل امتیازات فعلی خود کم می کند تا به صفر برسد.

نکته قابل توجه این است که در آخرین دارت پرتاب شده برای رسیدن به صفر، هر بازیکن باید با پرتاب یک دوبل کار را به پایان برساند. نقطه مرکزی نمره 50، حلقه بیرونی 25 و نمره یک دارت در حلقه دبل یا تریپل، نمره بخش را دو یا سه برابر می کند. اگر بازیکنی امتیاز را به 1 کاهش دهد یا به زیر صفر برساند، آن دور بازی، بلافاصله پایان می یابد و امتیاز به همان چیزی که در ابتدای چرخش بود، برگردانده می شود.

Legs and sets

بازی هایی که در قالب Legs هستند، می توانند با فرمت “Best of” انجام شوند، که به موجب آن، بازیکن یا تیمی که در یک بازی “Best of 11 Leg” شروع به بازی می کند، باید شش لگ کسب کند تا برنده مسابقه شود. بیشتر رویدادهای PDC در قالب Legs انجام می شوند و سایر مسابقات در قالب Sets صورت می گیرند. به این ترتیب بازیکنان باید قبل از ادعای مسابقه در بهترین مجموعه های 3 / 5 / 7 / 9 / 11/ 13 ، یک ست را با برنده شدن در بهترین حالت، پنج Leg کسب کنند. مسابقات قهرمانی جهان PDC و جایزه بزرگ جهانی با استفاده از قالب Set با طول بازی های مختلف در هر مسابقات انجام می شود.

دور ساعت

“Around the Clock” یک بازی محبوب دارت برای سرگرمی است. در این حالت، هر بازیکن به نوبت 3 دارت را پرتاب می کند و لازم است که یک دارت را در هر بخش پرتاب کند و تا زمانی که یک دارت با موفقیت به سمت هدف فعلی پرتاب نشود، نمی توانند بعدی را بزنند. در این شیوه دابل و تریپل نادیده گرفته می شود. اولین بازیکنی که همه اهداف را بزند با پیروزی های تند و تیز کار را تمام کرده است.

کریکت

برای شروع این بازی دارت، بازیکنان سکه می اندازند تا تصمیم بگیرند چه کسی ابتدا دارت را پرتاب کند. رقابت آغاز می شود و در طول هر چرخش، بازیکن سعی می کند تا حد امکان 501 امتیاز به دست آورد. وقتی بازیکن باتینگ در یک نوبت بیش از 40 امتیاز کسب کند، تعداد امتیازات بالای 40 به امتیاز آن بازیکن اضافه می شود. مثلا، اگر بازیکن باتینگ 58 امتیاز کسب کند، 18 امتیاز اضافه تر به امتیاز بازیکنان اضافه می شود و بازیکن حریف بولینگ قلمداد می شود. بازیکن بولینگ 2 ویکت برای گوزن و 1 ویکت برای حلقه 25 به ثمر می رساند. بازیکنان به نوبت وارد می شوند تا زمانی که بازیکن بولینگ دارتی را پرتاب کند، که ویکت دهم را به ثمر برساند. در آن مرحله، نقش ها جابه جا می شوند. این بازی باید زمانی پایان یابد که هر دو بازیکن هر کدام دو بازه داشته باشند که در آن مرحله بازیکنی با بالاترین امتیاز برنده مسابقه است.

کیلر (Killer)

این شیوه، محبوب ترین نوع بازی دارت برای بزرگسال بوده که بسیار سرگرم کننده است. برای شروع، ترتیب بازی در نظر گرفته می شود و هر بازیکن یک دارت را با دست مخالف می اندازد (بازیکنان چپ دست راست می اندازند و بالعکس). به هر بازیکن تعداد مشخصی از لایو اختصاص داده شده است (معمولاً 5). بازیکنان شروع می کنند و به نوبت تعداد اختصاص یافته خود را هدف قرار می دهند. برای هر دارت که با آن ضربه می زنند یک لایو حساب می کنند، 2 لایو برای یک دابل و 3  لایو برای یک تریبل.

هنگامی که یک بازیکن 5 لایو به دست آورد، آن بازیکن یک کیلر “قاتل” می شود تا زمانی که شخص دیگری یک یا چند لایو را از امتیاز او کسر کند. اگر یک بازیکن که باید بیش از 5 لایو بزند تا قاتل شود، بیش از حد شوت زد، امتیاز وی به همان تعداد اضافه که زده، کاهش می یابد. به عنوان مثال، اگر بازیکنی 4 لایو داشته باشد و در پرتاب بعدی 3 لایو به ثمر رساند، از 5 لایو دو امتیاز کسر شده و در واقع 3 لایو دارد. بازیکن قاتل می تواند به بازیکنان دیگر حمله کند و تعدادی از لایوهای رقیب را کاهش دهد و چنان چه بازیکنی زیر صفر برود کلا از بازی خارج می شود. بازیکن نهایی که باقی می ماند برنده است.

پرتاب های بدون امتیاز

در موارد زیر امتیازی برای بازیکن در نظر گرفته نمی شود:

  • دارت به تخته دارت نرسد.
  • اگر دارت در فلایت دارت قبلی گیر کند.
  • اگر دارت در خارج از حلقه دوبل یا در خارج از نقطه قرار بگیرد.
  • دارت پرتاب شده به دارت قبلی برخورد کند و روی تخته نشیند.
  • دارت از تخته دارت بپرد و به زمین بیفتد، اما بنا به تصمیم داور امتیازگیری ممکن است.
  • اگر پای بازیکن از خط پرتاب بگذرد. در مسابقات رسمی، این مورد دقیقاً بررسی می شود.

آموزش نحوه ایستادن در هنگام پرتاب

موقعیت قرارگیری پاها پشت خط “throw” هنگام پرتاب دارت “stance” گفته می شود که سه حالت دارد:

موضع میانه (سبک متوسط)

در این سبک که Middle stance Medium نام دارد، بازیکن باید به صورت مورب نسبت به خط اوچه بایستد که این استانداردترین موضع است. همچنین یک فرم متعادل برای تنظیم موقعیت پاها و نحوه قرارگیری مرکز ثقل است و هدف گیری را آسان می کند. زاویه هر بار ممکن است تغییر کند، بنابراین سعی کنید همیشه موضع یکسانی داشته باشید.

موضع بسته (سبک جانبی)

در این سبک که Closed stance style نیز نام دارد، بازیکن باید کاملاً پهلو به پهلوی خط اوچه بایستد. این حالت موضع گیری جانبی کمک می کند تا هر بار یک زاویه و یک وضعیت یکسان داشته باشید. مراقب باشید وزن زیادی روی پای مجاور خط قرار ندهید، زیرا باعث می شود پای عقب از زمین خارج شود و بدن ثبات خود را از دست بدهد.

موضع باز (موقعیت رو به رو)

در این سبک که Open stance positioning نام دارد، بازیکن رو به روی تخته دارت صاف با هر دو پا کنار هم می ایستد. این موضع گیری آسان است ولی از آن جا که نمی توانید به جلو خم شوید، آزادی شما از تخته فاصله بیشتری خواهد داشت. بازیکنان زیادی از این موضع گیری استفاده نمی کنند.

قانون مشخصی برای چگونه ایستادن پشت خط وجو ندارد، اما بهترین روش ایستادن که احتمال گرفتن امتیاز در آن زیاد است، روش ایستادن به صورت 45 درجه است. در این روش باید پایی که دست پرتاب کننده در سمت آن قرار دارد در جلو قرار بگیرد و تمام وزن ورزشکار بر روی آن باشد. پای دیگر بازیکن روی پنجه قرار می گیرد و باعث می شود که تعادلش حفظ شود.

نکته: ایستادن روی خط پرتاب درست است، اما مراقب باشید از خط مشخص شده، پا را فراتر نگذارید!

طریقه گرفتن دارت هنگام پرتاب

شکل قرار گیری تیر نشان نیز بدین صورت است که باید قسمت برل تیر با 3 انگشت شست، اشاره و میانی گرفته شود. برای پرتاب نیز باید هدف گیری اتفاق بیفتد. پرتاب باید از قسمت آرنج و مچ دست انجام شود و هرگز نباید از کتف دست برای پرتاب کمک گرفت. این کار باعث می شود تا دقت پرتاب کاهش یابد.

عکس شناخت دارت و قوانین بازی آن

فواید انجام بازی دارت

یکی از مهم ترین مزایای این بازی بر خلاف بسیاری از بازی های گروهی، این است که به فضای زیاد و خاصی برای انجام بازی نیاز ندارد. علاوه بر این لوازمی که باید برای انجام این بازی تهیه شود، هزینه بالایی ندارد. این بازی هم به صورت گروهی و هم به صورت انفرادی قابل انجام است. هیچ محدودیتی در انجام دارت وجود ندارد و حتی افراد مسن نیز می توانند این بازی را انجام دهند.

اگر چه این ورزش تحرک زیادی ندارد، اما با این وجود برای مواردی مانند بالا بردن قدرت محاسبه، بالا بردن اعتماد به نفس، ارتقاء تمرکز و جلوگیری از بیماری های روحی بسیار موثر است. این روزها دارت فراتر از یک بازی سرگرم کننده و تفریحی است و مسابقات مختلفی در سطح جهانی برای این بازی برگزار می شود و مخاطبان زیادی را به خود جذب می کند.

قیمت خرید دارت

تخته های دارت با توجه به مدل و سطح آن قیمت های گوناگونی دارند. در حال حاضر می توانید با توجه به نیاز خود تخته دارت را از پنجاه هزار تومان تا بیست و یک میلیون تومان خریداری کنید.

بازی آنلاین تیراندازی دارت

اگر علاقمند به انجام این بازی هستید، می توانید از طریق گوشی های هوشمند خود نیز آن را انجام دهید. بازی دارت آنلاین جدید بسیار شبیه به بازی دارت با تخته می باشد و می تواند به همان اندازه هیجان را در شما ایجاد کند.

عکس شناخت دارت و قوانین بازی آن

 

کلام آخر

در این نوشته از سایت بازیزا به یک بازی درگیرکننده ذهنی پرداخته شد. این بازی را می توانید در جمع های دوستانه خود تجربه کنید و خاطرات خود را از طریق قسمت های کامنت سایت با ما و مخاطبان بازیزا به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول در زمینه دارت

برای انجام بازی دارت به چند نفر نیاز است؟

این بازی می تواند به صورت گروهیبا تعداد افراد دلخواه و انفرادی انجام شود.

تیر دارت از چند قسمت تشکیل می شود؟

تیرهای دارت از 4 قسمت پوینت، برل، شفت و فلایت تشکیل شده است.

بیشترین امتیاز بازی دارت مربوط به کدام قسمت تخته است؟

بیشترین امتیاز را در این بازی خانه های تریپل 20 با امتیاز 60 دارد.

فاصله استاندارد خط پرتاب در این بازی چند سانتی متر است؟

خط پرتاپ باید، حداقل فاصله 237 سانتی متر با تخته داشته باشد و نحوه قراردادن تخته دارت بر روی دیوار باید دقیقا در مرکز دید یک انسان 182 سانتی متری قرار بگیرد.

4
دیدگاه‌های نوشته

*
*

    sanazq ۱۳۹۹/۰۱/۱۹ پاسخ

    اموزشتون کاملا اصولی و جالب بود

    rad ۱۳۹۹/۰۱/۱۹ پاسخ

    قسمت امتیازها کامل و جامع بود

    rasta ۱۳۹۹/۰۱/۳۰ پاسخ

    این بازی بسیار دقیق و هیجان انگیز هست.

    sepide ۱۳۹۹/۰۱/۳۰ پاسخ

    دستیابی به هدف واقعا نیازمند تمرکز بالایی هست.