بازیزا

از صفر تا صد بازی دوز

عکس از صفر تا صد بازی دوز

بازی دوز یکی از بازی های پرطرفدار و قدیمی است که از گذشته تاکنون در بسیاری از جمع های خانوادگی و یا اکیپ های دوستانه مورد استقبال قرار گرفته است. به دوز در زبان انگلیسی tic-tac-toc و Noughts and Crosses نیز گفته می شود. در حقیقت دوز یک بازی نوستالژی است و خیلی ها همچنان به روش سنتی آن را روی کاغذ یا زمین، بازی می کنند. البته افراد زیادی هم علاقمند هستند تا این بازی را به صورت آنلاین که Xo game online نامیده می شود، در موبایل خود بازی کنند. در این نوشته از سایت بازیزا قصد داریم در مورد صفر تا صد این بازی پرطرفدار صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

آموزش دوز بازی سنتی

طرح این بازی باید بر روی کاغذ یا زمین ترسیم شود. این طرح هندسی با ترسیم چند خط ساده بر روی کاغذ ایجاد می شود. پس از مشخص شدن طرح بازی، دو نفر می توانند بازی را آغاز کنند. دو سری مهره که عموما از جنس سنگ یا چوب هستند به عنوان ابزار در این بازی مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً در دوزهای کوچک 3 مهره و در دوزهای بزرگ تر 12 مهره نیاز است.

عکس از صفر تا صد بازی دوز

در ابتدا باید یک مربع ترسیم شود و از میانه هر ضلع آن به وسط ضلع مقابل وصل شود. به این ترتیب یک علامت مثبت در وسط مربع ایجاد می شود و علاوه بر آن 9 جایگاه برای قرار دادن سنگ یا چوب نیز به وجود می آید. البته بعضی از افراد در ترسیم طرح اولیه دوز، قطرهای مربع را نیز به یکدیگر متصل می کنند، دقیقاً مانند چیزی که در تصویر زیر مشاهده می کنید.در روش 12 تایی باید سه مربع در داخل یکدیگر ترسیم شده و گوشه های مربع بزرگ تر به یکدیگر متصل شوند. پس از انجام این کار مشاهده می کنید که گوشه های مربع کوچک نیز مانند شکل، خود به خود به یکدیگر متصل می شوند. پس از آن برای این که یک جایگاه 24 تایی داشته باشیم، باید وسط اضلاع مربع کوچک درونی را به وسط اضلاع مربع بزرگ بیرونی متصل کنیم، به این ترتیب یک جایگاه 24 تایی در اختیار داریم.

عکس از صفر تا صد بازی دوز

پس از ترسیم طرح دوز، باید یک نفر با قرعه کشی بازی را شروع کند. او اولین مهره را قرار می دهد و به ترتیب و یک در میان مهره ها در جایگاه خود قرار می گیرند. هر کس که موفق شود سه مهره را در یک خط و راستا قرار دهد، می تواند یکی از مهره های حریف را از میدان بازی حذف کند.

البته باید به این نکته توجه شود که در بازی سه تایی با روی خط قرار گرفتن سه مهره بازی تمام می شود، زیرا مهره های حریف به عدد 2 رسیده و دیگر نمی تواند بازی را ادامه دهد. اما در بازی 12 تایی تا جایی که عدد مهره های حریف به 2 برسد، بازی ادامه پیدا خواهد کرد.

انواع روش های بازی دوز

بازی دوز  به سه روش انجام می شود که در ادامه به توضیح هر روش می پردازیم:

بازی دوز سه تایی

دوز سه تایی یک بازی فکری است که توسط دو نفر انجام می شود. این بازی کاملا شبیه به بازی ایکس او یا تیک تاک تو است. برای این روش از بازی دوز به یک صفحه با 6 مهره در دو رنگ متفاوت نیاز داریم. صفحه مورد نظر باید دقیقا مشابه شکل زیر باشد.

عکس از صفر تا صد بازی دوز

بازیکنان باید به ترتیب و با رعایت نوبت مهره های خود را بر روی صفحه بازی قرار دهند. هر بازیکن باید 3 مهره را به ردیف بچیند و مانع از ردیف شدن مهره های حریف شود. در دوز سه تایی کسی که بتواند سریع تر 3 مهره خود را ردیف کند، برنده بازی است. لازم به ذکر است که این مهره ها می توانند به صورت مورب هم چیده شوند.

دوز شش تایی

برای دوز شش تایی به یک صفحه بازی و 12 مهره در دو رنگ متفاوت نیاز داریم. صفحه بازی دقیقا شبیه به عکسی است که در زیر مشاهده می کنید. روش بازی مانند دوز سه تایی است. بازیکنان باید سه مهره خود را ردیف کنند و مانع از ردیف شدن مهره های حریف شوند. در انتها برنده بازی باید بتواند سریع تر از دیگران سه مهره خود را ردیف کند.

عکس از صفر تا صد بازی دوز

دوز دوازده تایی

اگر می خواهید بازی دوز را حرفه ای تر دنبال کنید، پیشنهاد می کنیم مدل دوز دوازده تایی را امتحان کنید.این روش تقریبا شبیه مدل سه تایی  و به صورت دو نفره انجام می شود، اما نسبتاً پیچیده تر است و باید برای آن زمان بیشتری را صرف کنید و به فکر بیشتری نیاز دارد.

برای شروع این بازی باید یک مقوا و 24 عدد مهره را در دو رنگ متفاوت در اختیار داشته باشید. بازیکنان باید مهره های خود را به ترتیب بر روی صفحه بازی قرار دهند به صورتی که، مهره های آن ها ردیف شود و در عین حال از ردیف شدن مهره های حریف جلوگیری کنند. در این روش از بازی دوز هر کسی که بتواند سه مهره خود را در یک ردیف قرار دهد، می تواند یکی از مهره های در دست حریف را از دور بازی حذف کند.

این بازی تا زمانی که یکی از بازیکنان به عدد 2 برسد ادامه می یابد. توجه داشته باشید که تا وقتی که مهره های بازیکن رقیب به 2 نرسد هرگز نمی توانید مهره ها را در صفحه بازی بلند کنید و در جای دیگری قرار دهید. فقط می توانید مهره ها را به خانه خالی مجاور انتقال دهید. در پایان بازیکنی که مهره های او سریع تر به 2 عدد برسد بازنده و فرد دیگر برنده بازی می شود.

نکاتی در مورد بازی دوز

1. نکاتی در مورد دوز 3 تایی و 12 تایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. از جمله آن می توان به این موضوع اشاره کرد که در بازی سه تایی می توانیم مهره ها را از جایگاهشان بلند کنیم و در جایگاه خالی دیگری قرار دهیم، اما در بازی 12 تایی تا زمانی که تعداد مهره های در دست بازیکن بیشتر از 3 عدد باشد، کسی حق ندارد مهره را از جا بلند کند و فقط می تواند مهره را در مکان های خالی که در مجاورتش وجود دارد، قرار دهد.

2. علاوه بر این باید به این موضوع نیز توجه داشت که در بازی 12 تایی اگر قبل از قرار گرفتن مهره ها بر روی صفحه یکی از بازیکنان 3 مهره را ردیف کند، باید از مهره های بازیکن حریف که هنوز وارد بازی نشده است کم شود، نه از مهره هایی که داخل بازی هستند.

3. بازی دوز به صورت 3 تایی، 6 تایی، 11 تایی و 12 تایی نیز می تواند انجام گیرد که در هر کدام تعداد مهره ها متفاوت و به نسبت، بازی پیچیده تر است. در دوز سه تایی 9 مهره، در دوز شش تایی 12 مهره، در دوز یازده تایی 22 مهره و در دوز دوازده تایی 24 مهره مورد استفاده قرار می گیرند. در دورهمی ها این بازی می تواند در گروه های مختلف دو نفره انجام شود و در پایان برندگان هر دوره با یکدیگر رقابت کنند تا در نهایت یک نفر به عنوان برنده مشخص شود.

ترفندهایی برای پیروز شدن در بازی دوز

اگر می خواهید همیشه در بازی دوز موفق و پیروز باشید به چند موردی که در ادامه برای شما ذکر می کنیم توجه داشته باشید.

1. سعی کنید حریف را بیشتر در موقعیت دفاعی قرار دهید. زمانی که رقیب شما در موقعیت دفاعی باشد، کمتر می تواند ذهن خود را بر روی ردیف کردن مهره هایش متمرکز کند.

2. در صورتی که مهره ها را به گونه ای بچینید که از دو طرف امکان سه تایی شدن داشته باشد، هرگز حریف نمی تواند راه شما را برای چیدن مهره ها سد کند. هنگام حرکت حتماً این موضوع را مورد توجه قرار دهید.

3. پیشنهاد می کنیم برای شروع بازی از جاهای خالی صفحه در گوشه و یا کنار شروع کنید به جای این که این کار را از مرکز صفحه انجام دهید. با این کار حریفتان بیشتر گمراه می شود و بیشتر امکان خطا وجود دارد.

بازی دوز آنلاین

عکس از صفر تا صد بازی دوز

این بازی علاوه بر شکل سنتی می تواند با گوشی های هوشمند و به صورت آنلاین نیز انجام شود. حتی اگر در جمع دوستانه ای هم حضور ندارید، در صورت علاقه به این بازی می توانید از بازی دوز ایرانی 12 مهره ای آنلاین و نمونه های مشابه آن استفاده کنید. این بازی به صورتی طراحی شده است که تمام صفحه دستگاه برای نمایش تخته دوز استفاده شود تا بازی راحت تر انجام شود.

همچنین تمام قوانین بازی دوز ایرانی در آن رعایت و راهنمای جامعی برای آن در نظر گرفته شده و نحوه انجام بازی در آن به صورت کامل توضیح داده شده است. نکته مهمی که در مورد این بازی وجود دارد این است که حجم بازی دوز کمتر از 3 مگا بایت است و به راحتی قابل دانلود و استفاده می باشد.

کلام آخر

امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از مجله اینترنتی بازیزا در مورد بازی قدیمی دوز ارائه کردیم بهره کافی را برده باشید. با کمی خلاقیت در تعداد خانه های جدول دوز می توانید یک بازی متفاوت را تجربه کنید.

سوالات متداول

بازی دوز به چند روش انجام می شود؟

بازی دوز هم به صورت سنتی و هم آنلاین در گوشی های هوشمند انجام می شود. طرح اولیه این بازی می تواند به صورت 3 تایی، 6 تایی، 11 تایی و 12 تایی ترسیم شود. دوز 3 تایی با 9 مهره و دوز 12 تایی با 24 مهره بازی می شود.

چه راهکار هایی برای پیروزی در این بازی وجود دارد؟

1_ سعی کنید حریف را بیشتر در موقعیت دفاعی قرار دهید تا کمتر ذهن خود را بر روی ردیف کردن مهره هایش متمرکز کند.
2_ در صورتی که مهره ها را به گونه ای بچینید که از دو طرف امکان سه تایی شدن داشته باشد، هرگز حریف نمی تواند راه شما را برای چیدن مهره ها سد کند.
3_ برای شروع بازی از فضاهای خالی صفحه در گوشه ها شروع کنید دهید، تا حریفتان گمراه شود و اشتباه کند.

بازی دوز با چند بازیکن انجام می شود؟

این بازی با گروه های دو نفری انجام می شود.

6
دیدگاه‌های نوشته

*
*

    فرهاد ۱۳۹۸/۱۲/۲۶ پاسخ

    یه بازی جذاب و قدیمی. ممنون از شما برای نوشتن این متن

    الیسا ۱۳۹۸/۱۲/۲۶ پاسخ

    نوشته کامل و خوبی بود.

    علی ۱۳۹۹/۰۲/۱۰ پاسخ

    سلام چرادر هنکام بازی ۱۲ مهره با گوشی (با ربات ) با وجود اینکه بنده برنده میشوم
    بازهم اخر کار من را بازنده اعلام میکند
    ایا باید مهره خواستی از مهرهای رباط را در اخر سر حذف کنم

      nasrin ۱۳۹۹/۰۲/۱۴ پاسخ

      سلام. دوست عزیز اپ ها و برنامه های مختلف روش بازی متفاوتی دارند.

    امیرحسین ۱۳۹۹/۱۰/۰۳ پاسخ

    مفید بود
    ممنون

    کاتب سیستانی ۱۳۹۹/۱۰/۱۰ پاسخ

    سلام . دوز، بازی ساده، سهل الوصول و متناسب با سنین مختلف(ازکودکی تابزرگسالی) است. مهمترین ویژگی آن این است که با کمترین امکانات میشودبازی کرد(باخط کشیدن روی کاغذ یا روی زمین و استفاده از مهره کاغذی، سنگ، دکمه،حبوبات و...) !
    خصوصاً در ایامیکه بدلیل شیوع بیماری، سیل،هوای طوفانی، سرمای شدید و... بالاجبار باید درخانه
    بمانیم ! باتشکر،کاتب سیستانی